یک سال از اجرای برجام گذشت، اما هنوز تحریمهای جدیدی از سوی دولت آمریکا علیه ملت ایران وضع و اعمال میشود و برجام نتوانسته است دشمنی آمریکا علیه مردم ایران را کاهش دهد. یکی از عجیبترین این تحریمها، درست یک روز پس از اجرایی شدن برجام، در 28/10/1395 رقم خورد و بر اساس این تحریم افراد و شرکتهای جدیدی به بهانه برنامه موشکی ایران در فهرست تحریم آمریکاییها قرار گرفتند.
در یک سال گذشته این بیان مقام معظم رهبری بار دیگر به اثبات رسید که ما هرچه از منافع خود کوتاه بیاییم، آمریکاییها گستاختر شده و به دنبال امتیازگیری بیشتر هستند. مقام معظم رهبری در این باره میفرمایند: «ما یک تجربهای در مذاکرات هستهای پیدا کردیم؛ این تجربه را نباید فراموش کنیم. این تجربه این است که اگر ما تنازل هم بکنیم، آمریکا دست از نقش مخرّب خودش برنمیدارد؛ این را ما در مذاکرات هستهای تجربه کردیم. ما نشستیم در جمع ۱+۵و حتّی جداگانه با آمریکاییها مذاکره کردیم برای قضیّه هستهای؛ برادران ما، فعّالان پرتلاش ما به یک نقاط مشترکی رسیدند، به یک نتایجی رسیدند؛ طرف -که آمریکا باشد- یک تعهّداتی کرد؛ جمهوری اسلامی تعهّدات خودش را انجام داد، [ولی] آن طرفِ بدقولِ بدعهدِ بدحساب دارد دبّه میکند؛ تا الان دبّه کرده است. خیلی خب، این یک تجربه است، این شد تجربه. حالا خیلیها قبل از این تجربه هم میدانستند امّا بعضی هم که نمیدانستند، حالا بدانند.»
اما آمریکاییها در جشن یک سالگی برجام دولت ایران را از الطاف خود! بینصیب نگذاشتهاند و دست به اقدامات بر ضد جمهوری اسلامیزدهاند.
به گزارش رویترز، 14 نماینده جمهوریخواه آمریکایی در نامهای به 3 وزیر دولت اوباما اعلام کردند که شرکت زد تی ئی چین، تلاش هایی را برای دور زدن تحریمهای آمریکا و قوانین کنترل صادرات انجام داده است تا محصولات خود را به ایران بفروشد، تجهیزاتی که آمریکاییها مدعی هستند برای سرکوب مخالفان استفاده می شود.
مقام های شرکت زد تی ئی چین هنوز در قبال این مساله موضع گیری نکردهاند.
در نامه نمایندگان جمهوریخواه به وزرای کشور، تجارت و خزانه داری آمریکا آمده است: ما از شما می خواهیم تا شرکت زد تی ئی را مجازات کنید. ما نمی خواهیم شاهد آن باشیم که تاثیر قوانین کنترل صادرات آمریکا با اختلال و نقصی روبرو می شود به خصوص قوانین صادراتی در زمینه مقابله با نقض حقوق بشر و سرکوب سیسیتماتیک.
نمایندگان جمهوریخواه از وزارت تجارت آمریکا خواستند تا تحریمهای شرکت زد تی ئی را که اوایل امسال به حالت تعلیق درآورده بودند، بار دیگر اعمال کند.
اقدام ضد ایرانی دیگر آمریکاییها، پیشنهاد طرح جدیدی برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران است. روزنامه واشنگتن پست نوشت: در حالی که جمهوریخواهان آمریکا همچنان به هشدارهای خود نسبت به توافق هستهای دولت اوباما با ایران ادامه می دهند و آن را یک اشتباه خطرناک کاخ سفید ارزیابی می کنند، باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی سنا در حال آماده کردن طرح جدیدی برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه تهران است.
ولی تاکنون تنها 2 نماینده دموکرات از این طرح حمایت کردهاند. طرح کورکر قصد دارد تا تحریمهای بیشتری را علیه افراد و شرکتهایی وضع کند که در برنامه موشکی ایران مشارکت دارند و با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و تلاش های مربوط به تهدیدات سایبری و جاسوسی همکاری دارند.
این طرح همچنین قصد دارد تا قانون تحریمهای ایران را تا سال 2026 میلادی تمدید کند. این طرح پیشنهادی موسسات مالی ایران را از هرگونه مبادله مالی و ارزی با دلار آمریکا با یک کشور ثالث منع خواهد کرد.
رایزنی های کورکر برای ارائه این طرح جدید از ماهها قبل آغاز شده است. این طرح مانع از آن خواهد شد که رئیس جمهور آمریکا برخی تحریمها را به منظور دستیابی به توافقات جدید با تهران، لغو کند. این طرح موجب خواهد شد تا کنگره هر قرارداد جدیدی با ایران را پیش از اجرا، مورد تصویب قرار دهد.
کورکر با انتشار بیانیهای تاکید کرد: می خواهیم مطمئن شویم که هیچ رئیس جمهوری نمی تواند برخی تحریمها را معاف کند و توافقات بین المللی را بدون اجازه و تصویب کنگره اجرا کند.
98 سناتور آمریکایی سال گذشته به طرحی رای دادند که بر اساس آن خواستار بازنگری در قرارداد هستهای با ایران شده بودند.
ولی اکثر دموکراتها هنوز این طرح جدید را امضا نکردهاند، حتی برخی از مخالفان توافق هستهای با ایران. کورکر قصد دارد تلاش مشترکی را با باب منندز، جو مانچین و همین طور مارکو روبیو برای تصویب نهایی این طرح آغاز کند.
کورکر امیدوار است که دموکراتها نیز در تابستان امسال این طرح را امضا کنند. باب منندز ضمن انتقاد شدید از رویکرد دولت اوباما گفت: دولت به طور کلی موضعی را اتخاذ کرده است که با هر چیزی مخالفت می کند. آنها به هر طرح پیشنهادی از سوی کنگره "نه" گفته اند. آنها دوست دارند تا کنگره را کنار بگذارند.
اقدام مجلس نمایندگان آمریکا برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران، یک تلاش نمادین برای زیر سئوال بردن اعتبار توافقنامه هستهای است که یک سال قبل از سوی دولت اوباما به امضا رسیده است. نمایندگان آمریکایی قصد دارند تا با ارائه این طرح ها به نوعی نشان دهند که رفتارهای غیر قانونی ایران در تناقض با توافق هستهای بوده است.
گفتنی است چند روز پیش مجلس آمریکا در آستانه یکساگی برجام مجلس نمایندگان آمریکا منع فروش بوئینگ به ایران را تصویب رسانده است.
این در حالی است که سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نسبت به سخنان روحانی واکنش نشان داده است و گفت: قدرت بازگرداندن تحریمها را خواهیم داشت.
«جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در آخرین ساعات روز چهارشنبه به وقت تهران، به سخنان امروز «حسن روحانی» رئیسجمهور اسلامی ایران در خصوص مضرات نقض برجام برای جامعه بینالملل واکنش نشان داد.
خبرنگار آسوشیتدپرس از سخنگو پرسید که آیا با 2 طرحی که کنگره برای ممنوع کردن فروش بوئینگ و خرید آب سنگین در دست تصویب دارد و با توجه به سخنان امروز پرزیدنت روحانی درباره ازسرگیری برنامه هستهای، آیا منطقی نیست که ایران در صورت تصویب این طرحها دست از اجرای برجام بکشد.
سخنگو پاسخ داد: «ما کماکان به اجرای برجام پایبند ماندهایم، در عین حال همه ابزار لازم و قدرت کافی برای بازگرداندن تحریمها در صورت زیرپا گذاشته شدن توافق توسط ایران را داریم.»
خبرنگار دوباره پرسید «شما میگویید که به توافق پایبندید در صورتی که ایران از احتمال عدم پایبندی سخن میگوید.»
جان کربی پاسخ داد: «هر توافقی باید توسط همه طرفین اجرا شود.»
رئیسجمهور ایران روز چهارشنبه برای چندمین بار گفته بود که ایران به عهد خود در توافق هستهای پابرجا و متعهد است. روحانی البته لحن جدیدی هم در بخشی از سخنرانی خود به کار برده و گفته بود «اگر روزی 1+5 از تعهدات خود سر باز بزند، در زمان کوتاهی به نقطه مطلوب میرسیم.»
رسانههای خارجی این سخن روحانی را نوعی تهدید به از سرگیری برنامه هستهای و شروع مجدد کار در راکتورهای سیماناندود شده سازمان انرژی اتمی ترجمه کردند.
پیش از کلید خوردن ماجرای برجام، گمان میرفت که با برداشته شدن تحریمهای هستهای، اقتصاد ایران به اقتصاد بینالملل گره می خورد و با توجه به پتانسیل تولیدی و تجاری ایران، جامعه بینالملل دیگر نخواهد توانست این بازیگر مهم را با تحریم و یا هر ابزار دیگری، حذف کند.
در پسابرجام اما تحریمهای غیرهستهای آمریکا جلوی اجرای کامل توافق هستهای را گرفت؛ بانکها مثلاً از ترس قرار گرفتن در شمول ناقضان تحریمهای اولیه آمریکا، از تعامل بانکی با ایران ترسیدند و رفت و آمد رئیس بانک مرکزی ایران و وزیر خارجه آمریکا به لندن هم نتوانست غولهای بانکی اروپا را مجاب کند.
نظرات شما عزیزان: